Egészségügyi garancia

Posted by on 2012.07.24. kedd

Az MTTE Elnökségének állásfoglalása az egészségügyi garanciáról

 

Az MTTE nem kötelezi a tenyésztőit sem szerződés, sem egészségügyi garancia vállalására, ugyanakkor határozott ajánlást fogalmaz meg annak érdekében, hogy a tenyészetek és gazdák érdekei is megfelelő teret kapjanak az adásvétel során.

Egyesületünk tenyésztői kötelesek korrektül eljárni a süngazdáikkal és tenyésztőtársaikkal megvalósított adásvétel során.

Az MTTE tagjai vállalják, hogy az Egyesületünk tenyésztési elvei szerint végzik munkájukat a kommunikáció során pedig a gazdák és a tenyésztők közt normális viszony kialakítására törekednek. Az adásvétel során a tagszervezeteink törekszenek a sünök tartásával és az eladásra kínált egyeddel kapcsolatban is részletes tájékoztatást nyújtani. Az MTTE tenyésztői továbbtenyésztésre csak egészséges kölyköt adnak át, más tenyésztőnek vagy tartónak. Amennyiben a sün valamilyen ismert betegségben szenved (legyen az veleszületett, vagy szerzett), ezt a leendő sün tulajdonos tudomására kell hozni. Amennyiben a betegség ezt megkívánja, a vevő számára írásban is jelezni kell, hogy a sün nem tenyészthető, illetve milyen speciális ellátást igényel. A részletes felvilágosítást követően a gazda elállhat az állat megvásárlásától.

Az MTTE által felügyelt, megfelelő vérvonalak megválasztásával és tovább tenyésztésével, a potenciálisan öröklött betegségek kockázata is minimalizálható.

Minden elővigyázatosság ellenére születnek gyengébb egyedek, melyre nem mindig derül fény a tenyésztőnél töltött 6-8 hét alatt.

Amennyiben a tenyésztő jószándéka ellenére is probléma merül fel, akkor a tenyésztőnek joga van eldönteni, hogy a gazdának milyen formában nyújt kártérítést. Adhat egy másik egyedet minden költség nélkül, kevesebbért, mint az eredeti ár, illetve teljes áron egy másik kisállatot, de meg is tagadhatja, ha orvosi papírok igazolják, hogy tartási hiba merült fel.

Az MTTE a tagszervezeteitől vásárolt sünökkel kapcsolatos bejelentések, reklamációk esetén, amennyiben a felek tartósan megállapodni képtelenek, úgy az MTTE közvetítő szerepet vállal el a gazdák és tenyésztők között. Ebben az esetben mindkét félnek lehetőségében áll az állításait alátámasztó orvosi dokumentumokat az MTTE részére bemutatni, állításainak az alátámasztása érdekében. Az adott problémák során az MTTE az eset kivizsgálását követően meghozott állásfoglalása nem jelent kötelezettséget a továbbiakban az egyik fél számára sem. Reményeink szerint az iránymutatásaink betartásával minimalizálható lesz a problémás esetek száma a süntartók és tenyésztők között.

2012. július

Comments are closed.